To była niecodzienna lekcja przyrody! 

Uczniowie klasy piątej wraz z opiekunami mieli okazję poznać około 90 gatunków grzybów występujących w Borach Tucholskich i nauczyć się odróżniać te jadalne od trujących. Umiejętności się przydadzą, bo sezon na grzybobranie trwa. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się, że grzyby mają właściwości odżywcze i zawierają cenne witaminy z grupy B, z grupy D , wiele mikroelementów np. selen i mangan, zawierają też mało tłuszczu przez co są stosowane w dietach . Prelekcję prowadziła dr Barbara Grzesiak – specjalistka ds. edukacji , mykolog z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, pracownik Tucholskiego Parku Krajobrazowego. Następnie Pani Zofia Leszczyńska-Niziołek ze Stowarzyszenia „Fungarium” przybliżyła nam grzyby jadalne przez nas niezbierane, a bardzo smaczne i lecznicze.  Podczas warsztatów można było dowiedzieć się, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących, poznać, jaką rolę mają grzyby w środowisku, medycynie i biocenozie oraz zobaczyć  najbardziej oryginalne okazy.

 Następnie udaliśmy się do Muzeum Borów Tucholskich, gdzie na kilku piętrach zwiedzaliśmy ekspozycje, poznaliśmy historię Borowiaków, mieszkańców Tucholi , zobaczyliśmy dawne stroje, wnętrze domów, narzędzia wykorzystywane przez rzemieślników zamieszkujących nasze tereny. Ze szczególnym zaciekawieniem przyglądaliśmy się wystawie przyrodniczej, na której zgromadzono zwierzęta zamieszkujące okoliczne lasy.

Categories:

Tags:

No responses yet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *